Blog

Ako správne brzdiť

Brzdiť vie predsa každý, stačí stlačiť pedál a obyčajne všetko funguje, auto spomalí alebo ak treba aj zastane. Je to naozaj tak? Mnohí vodiči sa nad brzdením nikdy nezamysleli, hoci umenie účinne brzdiť a včas spomaliť alebo zastať pred prekážkou je kľúčovou otázkou napríklad pri nehodách. V minulosti nemali autá takú dokonalú brzdovú sústavu, ako má väčšina nových áut dnes. Boli brzdy málo účinné, nemali súmerný brzdný účinok, auto teda menilo počas brzdenia nečakane smer a pri opätovnom brzdení sa príliš zohriali a prestali fungovať takmer celkom. Brzdy sú životne dôležité, a preto im treba venovať pozornosť. V prvom rade treba kontrolovať a včas vymieňať brzdové obloženie. Keď chodíte na pravidelné kontroly, je pravdepodobné, že vám doštičky, kotúče či čeľuste vymenia v takom termíne, aby ste do najbližšej návštevy nemuseli mať obavy. Treba raz za dva roky vymeniť aj brzdovú kvapalinu. Jedna z jej vlastnosti je totiž viazanie vzdušnej vlhkosti. Po čase brzdovej kvapaline klesne bod varu a pri zohriatí v nej vodná para vytvorí bublinky. A tie sa na rozdiel od kvapaliny dajú stlačiť. Pedál brzdy sa teda dá normálne stlačiť, ale brzdový účinok sa nedostaví. Tu existuje ešte jeden paradox. Drahšie brzdové kvapaliny s vysokým bodom varu, určené napríklad pre automobilový šport naberajú vlhkosť ešte rýchlejšie. Fungujú teda lepšie pri enormnej záťaži, ale životnosť majú veľmi krátku. O účinku bŕzd má vodič subjektívne vnemy, ktoré môžu byť skreslené. Napríklad ostro výrobcom nastavený brzdový asistent síce vytvára dojem, že auto prudkým spomaľovaním už pri jemnom stlačení pedála reaguje, ale dĺžka brzdnej dráhy nemusí byť najkratšia. S výkonom brzdovej sústavy úzko súvisia aj pneumatiky, ktoré ho prenášajú na cestu. Napríklad ak si kúpite širšie pneumatiky, môže sa vám zdať, že auto horšie brzdí. Brzdná dráha sa však skráti. To iba širšie pneumatiky preniesli výkon bŕzd na cestu ľahšie. Nezabúdajte, že na dĺžku brzdnej dráhy má vplyv aj správny tlak v pneumatikách. Nepodceňujte ani obuv. Na to, aby ste mohli citlivo a presne dávkovať brzdový účinok, potrebujete topánky s tenkou jemnou podrážkou.

Ako teda brzdiť? Najlepšia odpoveď je: Čo najmenej. Brzdenie je totiž z fyzikálneho hľadiska iba premena paliva na teplo v brzdovom obložení. Najväčší spomaľovací účinok má auto, ak presne nadávkujete tlak na pedál tak, aby bol tesne pod hranicou, keď sa začnú kolesá blokovať. Skúsený vodič, ktorý dokonale pozná svoje auto, to dokáže. Potom obyčajne príde k slovu ABS. Vtedy sa brzdná dráha už neskráti. Načo je teda ABS? Pri núdzovom brzdení sa totiž zachová aká-taká schopnosť meniť smer jazdy. Ďalšia výhoda je, že ak sú napríklad dve kolesá na pevnom povrchu a dve na šmykľavom, auto nestatí príliš zo smerovej stability.

11 vecí, na ktoré si treba dať pozor pri kúpe ojazdeného auta

(Zadajte svoje meno a email a pošleme vám link)


Naše hlavné služby .

Dovoz vozidiel zo zahraničia

Každé vozidlo osobne testujeme. Musí spĺňať všetky Vaše požiadavky a naše prísne kritériá, to znamená - nehavarované, zachovalé, skutočné km sú pre nás samozrejmosťou.

Dokumenty k získaniu autoúveru / leasingu:

Ste Fyzická osoba zamestnaná v SR, alebo v zahraničí?
Prípadne podnikateľ – živnostník, právnická osoba, cudzinec?

Cenník služieb

Nami stanovená cena auta a dovozu je konečná. V cene je zahrnutý kompletný balík služieb vrátane prevozných značiek platných v EÚ

Odpovede na Vaše otázky

Po dovezení Vášho auta je potrebné ho prihlásiť. Všetky kroky s tým spojené Vám vysvetlíme aj telefonicky, prípadne osobne. Pre viac otázok nás kontaktujte.