Blog

Dážd môže jazdu skomplikovať.

Ak prší, je na cestách viac áut. Aj tí, ktorí chceli ísť na bicykli alebo MHD idú radšej autom. Zároveň idú všetci pomalšie tvarí sa viac kolón. Na začiatku zimy býva premenlivé počasie. Napríklad po slnečnom predpoludní môže prísť poobede náhle ochladenie a dážď. Tak ako všade, aj tu platí, že najlepšie je dopredu sa pripraviť. Ide najmä o prípravu auta. Základom je, aby sme z auta dobre videli. Okná z vnútornej strany je najlepšie ošetriť prípravkom proti oroseniu. Ale aj tu si treba dávať pozor na výber prostriedku a dopredu ho odskúšať na malej ploche. Môže sa totiž stať, že bude prípravok málo priehľadný a pozerať cez takto ošetrené sklo pri západe slnka bude unavujúce. Aj okná z vonkajšej strany musia byť dokonale čisté. O to sa starajú dobré stierače, ktoré by ste mali vymeniť aspoň raz do roka. Stierače vyrába mnoho firiem a nedá sa povedať, ktoré sú najlepšie. Treba to vyskúšať, prípadne si dať poradiť. Zájdite napríklad do servisu AutoExpert v bratislavskej Petržalke, kde ponúkajú široký sortiment stieračov, ktoré vám zadarmo ochotne namontujú. Medzi osvedčené značky patrí napríklad Valeo či Bosch. Existujú v klasickom prevedení i modernejšom s názvom Silentio, ktorými sa dajú nahradiť aj klasické stierače v starších modeloch áut. Netreba za každú cenu kupovať tie najdrahšie. Tie obyčajné stierajú niekedy dokonca lepšie, výhoda tých drahších sa prejavuje až vo vysokých rýchlostiach a niekedy vôbec. Moderné stierače majú zabudovaný indikátor opotrebovania. Po sezóne vás začne vyzývať na výmenu napríklad žltý trojuholník s nápisom Change. Nezabudnite ani na vhodnú kvapalinu do ostrekovačov. Od novembra už do nádobky nelejte letnú zmes, ale zimnú. Môže sa stať, že do mrazov letnú zmes neminiete a zamrznutá vám spôsobí mnoho nepríjemností. Základným predpokladom na bezpečnú jazdu v daždi sú pneumatiky s poriadnym dezénom. Tých 1,6 milimetra, ktoré predpisuje zákon je na vode minimum. Najväčšie nebezpečenstvo na mokrej ceste sa volá akvaplaning. Ide o pomerne náhlu stratu kontaktu s cestou, pri ktorej dezén nestačí odčerpávať vodu spod pneumatiky. Čím plytšie drážky v pneumatike, tým väčšie riziko. Teda akvaplaning nastane pri nižšej rýchlosti a na menšej vrstve vody. Najlepšie je vyhýbať sa vyjazdeným koľajam a mlákam, kde stojí voda. Naopak, ak ide auto pred vami v rozumnej stope z ktorej vytlačí na chvíľu vodu, jazdite v jeho stopách. Veľké nebezpečenstvo pre menej skúsených vodičov je začiatok dažďa, keď cesta ešte nie je umytá iba vlhká a prach s prvými kvapkami vytvorí dokonalú šmykľavú vrstvu. Myslite aj na to, že voda, ktorá je na brzdových kotúčoch predĺži reakciu bŕzd po stlačení pedála. Po veľkej mláke môžete jemne pribrzdiť, aby ste brzdy vysušili. Počas dažďa sa vyhnite blízkosti veľkých nákladných áut a autobusov. Veľké auto vám vyšplechne na čelné sklo množstvo vody, ktoré vám na chvíľu zabráni vo výhľade. V prítomnosti kamiónov očakávajte aj poryvy bočného vetra.

Pri hustom daždi a hmle je dobrým pomocníkom pre vodičov za vami koncové svetlo do hmly. Dobrým pomocníkom, ale netreba ho zneužívať. Ak je dážď mierny a hmla sa rozplynie, hmlové svetlo treba ihneď vypnúť. Nikomu neželám, aby musel ísť za autom, ktorého vodič je zábudlivý.

11 vecí, na ktoré si treba dať pozor pri kúpe ojazdeného auta

(Zadajte svoje meno a email a pošleme vám link)


Naše hlavné služby .

Dovoz vozidiel zo zahraničia

Každé vozidlo osobne testujeme. Musí spĺňať všetky Vaše požiadavky a naše prísne kritériá, to znamená - nehavarované, zachovalé, skutočné km sú pre nás samozrejmosťou.

Dokumenty k získaniu autoúveru / leasingu:

Ste Fyzická osoba zamestnaná v SR, alebo v zahraničí?
Prípadne podnikateľ – živnostník, právnická osoba, cudzinec?

Cenník služieb

Nami stanovená cena auta a dovozu je konečná. V cene je zahrnutý kompletný balík služieb vrátane prevozných značiek platných v EÚ

Odpovede na Vaše otázky

Po dovezení Vášho auta je potrebné ho prihlásiť. Všetky kroky s tým spojené Vám vysvetlíme aj telefonicky, prípadne osobne. Pre viac otázok nás kontaktujte.