Blog

Viete správne svietiť?

Ešte pred pár rokmi si naši rodičia vystačili s tromi druhmi svietenia. Obrysové, či parkovacie, stretávacie a diaľkové. Smeli sa požívať aj svetlá do hmly, ale iba za hustého dažďa alebo sneženia. Tie museli svietiť naraz so stretávacími alebo obrysovými svetlami. To v podstate platí aj dnes. Pribudli však aj denné svetlá a svetlá ktoré svietia do zákrut. Existujú aj svetelné snímače, ktoré majú vodičovi pomôcť nezabudnúť rozsvietiť. Pomaly a isto bude povinné aj automatické prepínanie diaľkových a stretávecích svetiel. Dnes to na cestách však vyzerá tak, že nie všetci vedia, kedy sa ktoré svetlá používajú. Prvoradá funkcia svetiel je tá, aby ostatní videli vás. Denné svetlá sa požívajú cez deň, teda ak nie je znížená viditeľnosť. Svietia obyčajne iba vpredu, autá ktoré nemajú denné svietenie, používajú aj cez deň stretávacie svetlá. V okolitých krajinách môžu byť iné prepisy. Podobné ako my majú v Českej republike, Poľsku a v Maďarsku, v Rakúsku sa cez deň nemusí svietiť, vo Švajčiarsku sa od Nového roku musí svietiť cez deň, ale stačia parkovacie svetlá. Za nezníženej viditeľnosti sa nesmú požívať hmlové svetlá a koncové svetlo do hmly. Odkedy svietime cez deň, často sa stáva, že zabudneme rozsvietiť stretávacie svetlá v tuneloch. Je to dôležité, aby bol vaše vidno aj zozadu. Automatické svetlá na to nezabudnú. Ale ani svetelný snímač nerieši všetko. Môže byť svetla dosť, ale keď je hmla, alebo husto prší či sneží, treba zapnúť stretávacie alebo hmlové svetlá ručne. Keď sa hmla rozptýli, nezabudnite hmlovky vypnúť. Zvlášť koncové svetlo do hmly vie byť pre vodičov za vami veľmi nepríjemné.

11 vecí, na ktoré si treba dať pozor pri kúpe ojazdeného auta

(Zadajte svoje meno a email a pošleme vám link)


Naše hlavné služby .

Dovoz vozidiel zo zahraničia

Každé vozidlo osobne testujeme. Musí spĺňať všetky Vaše požiadavky a naše prísne kritériá, to znamená - nehavarované, zachovalé, skutočné km sú pre nás samozrejmosťou.

Dokumenty k získaniu autoúveru / leasingu:

Ste Fyzická osoba zamestnaná v SR, alebo v zahraničí?
Prípadne podnikateľ – živnostník, právnická osoba, cudzinec?

Cenník služieb

Nami stanovená cena auta a dovozu je konečná. V cene je zahrnutý kompletný balík služieb vrátane prevozných značiek platných v EÚ

Odpovede na Vaše otázky

Po dovezení Vášho auta je potrebné ho prihlásiť. Všetky kroky s tým spojené Vám vysvetlíme aj telefonicky, prípadne osobne. Pre viac otázok nás kontaktujte.